Méér dan de gouden gids. Méér dan een sociale gids. En méér dan een eco-gids.

biocatering - zonnepanelen - ecologisch bouwen - milieuvriendelijke drukkerij - biologisch vlees - coöperatief ondernemen - buurtwerking - kringwinkels - fairtrade - wereldwinkels - natuurvoeding - vegetarische restaurants - hernieuwbare energie - crisisopvang - sociale werkplaatsen - armoedebestrijding - milieuverenigingen - duurzaam toerisme - biocatering - zonnepanelen - ecologisch bouwen - milieuvriendelijke drukkerij - biologisch vlees - coöperatief ondernemen - buurtwerking - kringwinkels - fairtrade - wereldwinkels - natuurvoeding - vegetarische restaurants - hernieuwbare energie - crisisopvang - sociale werkplaatsen - armoedebestrijding - milieuverenigingen - duurzaam toerisme - biocatering - zonnepanelen - ecologisch bouwen - milieuvriendelijke drukkerij - biologisch vlees - coöperatief ondernemen - buurtwerking - kringwinkels - fairtrade - wereldwinkels - natuurvoeding - vegetarische restaurants - hernieuwbare energie - crisisopvang - sociale werkplaatsen - armoedebestrijding - milieuverenigingen - duurzaam toerisme - biocatering - zonnepanelen - ecologisch bouwen - milieuvriendelijke drukkerij - biologisch vlees - coöperatief ondernemen - buurtwerking - kringwinkels - fairtrade - wereldwinkels - natuurvoeding - vegetarische restaurants - hernieuwbare energie - crisisopvang - sociale werkplaatsen - armoedebestrijding - milieuverenigingen - duurzaam toerisme
Labels en erkenningen

knipselLogo's? Labels? Pictogrammen? Hoe vinden we ze terug? En vooral: wat betekenen ze?
Hieronder vind je enkele websites met meer informatie over het gebruik van labels.

De meeste informatie vind je ook op Labelinfo.be: dé databank van productlabels voor de bewuste verbruiker. De labels die in MeMO-gids worden gebruikt vind je hier.


 • BEN - Bijna Energie Neutraal

  ikbenmee-campagnebeeld voor-wordBEN staat voor bijna-energieneutraal.
  Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

  Het BEN-label is een initiatief van de Vlaamse Overheid om de voordelen en principes van Bijna EnergieNeutraal bouwen en verbouwen bij kandidaat (ver)bouwers bekend te maken

  Meer info vind je hier.

   
 • Biogarantie label

  Als je de term 'bio' of ‘biologisch’ leest op een verpakking mag je ervan uitgaan dat het ook werkelijk om een biologisch product gaat. Het gebruik van de term is immers wettelijk beschermd en wordt gecontroleerd.

  De meeste biologische producten herken je bovendien aan een label. In België zijn er twee belangrijke labels: het Europese label en het Biogarantielabel.

  Het EU-logo bestaat sinds juli 2010 en zie je steeds meer op verpakte producten in heel Europa. Het EU-label ("het groene blaadje") voor biologische producten is verplicht. Het EU-logo staat garant voor de minimumcriteria van de biologische landbouw.

  biogarantie 2Wanneer je het Biogarantie label ziet ("het stempeltje"), dan heb je bijkomende garanties voor sociale, ecologische en economische criteria. Het Biogarantielabel is een Belgisch kwaliteitsmerk. Het label staat sinds maart 2011 voor 'biologisch & duurzaam' en verlangt van Biogarantiebedrijven onder meer open communicatie over de herkomst van een product, eerlijke handel doorheen de keten en bijzondere aandacht voor de ecologische impact van hun bedrijfsvoering.

  Meer informatie:

  http://www.biogarantie.be

  http://www.bioforum.be

  http://www.biogenietengids.be

   
 • Cradle to Cradle

  c2c-trademarkHet cradle to cradle label is aanwezig op producten die ernaar streven milieuneutraal te zijn. Afhankelijk van de mate waarin dit streven wordt omgezet in werkelijke toepassingen (bv. gebruik zonne-energie, verbod op schadelijke ingrediënten) wordt een zilveren, gouden of platina label toegekend. Ook sociale en ethische criteria zijn opgenomen in het lastenboek. Het label wordt beheerd door MBDC (McDonough Braungart design chemistry) en wordt niet extern gecontroleerd. Om het basic label te mogen dragen moet een strategie opgesteld zijn om de milieu-impact van het product te verminderen.

  http://www.mbdc.com/

   
 • CSA - Community Supported Agriculture

  csalogoCSA staat voor Community Supported Agriculture. Landbouw gedragen door een gemeenschap. Als deelnemer neem je echt verantwoordelijkheden op:

  • Je kiest voor ecologische landbouw. Landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.
  • Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten maar draagt bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico.

  In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf.

  Meer info op http://www.csa-netwerk.be/

   
 • De Blauwe Vlag (duurzaam toerisme kust & binnenwateren)

  De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk dat in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Foundation for Enviromental Education (FEE) en staat garant voor kwaliteitsvol duurzaam toerisme aan de kust en binnenwateren. Jachthavens en zwemvijvers kunnen zich hiermee onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg, milieueducatie en veiligheid. Kiezen voor de Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters, het kwaliteitslabel dient immers elk jaar hernieuwd te worden.

  Wereldwijd wapperen er meer dan 3850 Blauwe Vlag stranden en jachthavens in 48 landen van Zuid Afrika tot Zweden, van de Bahamas tot Rusland.

  Blauwe Vlag coördinator: Miriam Van Loon
  Tweekerkenstraat 47
  1000 Brussel
  Tel: 02 282 17 43
  Fax: 02 230 53 89
  E-mail: info[a]blauwevlag.be

  Website: http://bondbeterleefmilieu.be/blauwevlag

  knipsel

   
 • De Groene Sleutel (duurzaam toerisme)

  De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accomodaties.  Met het behalen van de Groene Sleutel engageert dit bedrijf zich om op een duurzame manier te werk te gaan. Er wordt zorgvuldig omgesprongen met water, energie en afval, zonder toe te geven op vlak van comfort.

  www.groenesleutel.be

   

   
 • Demeter (kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw)

  Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven en de al dan niet verwerkte producten.

  Wanneer krijgt een product een Demeter-keurmerk?

  Alle producten met een Demeter-keurmerk voldoen in ieder geval aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd. Boeren en verwerkers die daarnaast voldoen aan de Demeter-normen en -richtlijnen ontvangen na de controle een Demeter-certificaat en mogen het Demeter-keurmerk voeren.

  demeter logo50

  Stichting Demeter

  Diederichslaan 25d
  3971 PA Driebergen

  Tel 0343 522355
  Fax 0343 516943
  E-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

  Website: http://www.stichtingdemeter.nl/

   
 • Ecogarantie

  Vraag je je ook wel eens af of je poetsmiddel wel ecologisch verantwoord is? En of je verzorgende crème geen schadelijke stoffen bevat? Op die vragen biedt het label Ecogarantie een afdoend antwoord.

  Ecogarantie® is hét ecologische keurmerk voor producten waarvan de ingrediënten afkomstig zijn van de biologische landbouw en/of van minerale oorsprong. De huidige normen van het Ecogarantielastenboek hebben betrekking op cosmetica, was- en reinigingsproducten en zeezout.

  Meer info op http://www.ecogarantie.be/

   
 • Ecolabel.be

  Het Europees Ecolabel. Kiezen voor ecologisch consumeren is gemakkelijk, dankzij het Europees Ecolabel. Het zegt u welke producten of diensten milieuvriendelijker zijn.

  flowerlogo jpeg

  Contact op Belgisch niveau: Comité voor het toekennen van het Europese milieukenmerk.

  Secretariaat: Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
  Afdeling Productbeleid /Secretariaat milieukeurmerk
  Victor Hortaplein 40 bus 10
  1060 Brussel
  Algemene informatie: klik hier

  Contact op Europees niveau
  Voor algemene vragen of opmerkingen: contacteer de

  EU Ecolabel Helpdesk
  BIO by Deloitte
  Deloitte Conseil | Sustainability Services
  185 avenue Charles de Gaulle
  92200 Neuilly-sur-Seine, France
  E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

  Website: http://www.ecolabel.be/

   
 • EU Biolabel

  eu biolabelHet Europese biolabel is verplicht op alle biologische verpakte producten in Europa. Zo kan je overal in Europa bio herkennen. Het geeft aan dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Het label is enkel van toepassing op voedingsproducten.

  De criteria van dit label liggen vast in de Europese wetgeving en worden beheerd door de Europese Commissie. De controle gebeurt door controleorganisaties in de lidstaten zelf. In België bestaan er vier controleorganisaties. Ze zijn onafhankelijk en erkend door de overheid.

  Meer info:

  http://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_en.htm

   
 • Fairtrade keurmerk

  fairtrade maxhavelaar 400Fairtrade Belgium is het keurmerk voor Fairtrade. Fairtrade Belgium koopt of verkoopt niets. Max Havelaar verleent het Fairtradekeurmerk aan producenten die voldoen aan de Fairtradecriteria. Dat levert voordeel op voor bijna 5 miljoen mensen, de producenten en hun gezinnen in 63 ontwikkelingslanden.

  Max Havelaar is een internationaal label voor eerlijke handel met het Zuiden. Het label kan worden teruggevonden op voedingsproducten, textiel en cosmetica, .... Het label garandeert goede arbeidsomstandigheden voor de landbouwer en omvat eveneens een reeks van milieucriteria. Tenslotte biedt het label (financiële) ondersteuning aan de landbouwer en zijn gemeenschap.

  Het label wordt beheerd een FLO International, Fairtrade Labelling Organisations. Fairtrade International is de koepelorganisatie van 19 labelinitiatieven (bijvoorbeeld Max Havelaar, TransFair, Fairtrade Foundation) in 24 landen, vooral Europa en Noord-Amerika, maar ook Zuid-Afrika. De controle gebeurt door een onafhankelijk controle-organisme.

  Meer info:

  http://www.fairtradebelgium.be

  http://www.fairtrade.net

   
 • FSC - label (duurzaam houtbeheer)

  FSC is een label of keurmerk op een hout- of papierproduct dat aangeeft dat een product afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Het FSC label garandeert de duurzame oorsprong omdat niet enkel het bos van oorsprong wordt gecontroleerd, maar ook de hele handelsketen tot bij de eindconsument. Als eindklant krijgt u dan de garantie: dit product is afkomstig uit een goed beheerd, FSC gecertificeerd bos.
  Lees meer op: http://www.fsc.be
   
 • MilieuKoopWijzer

  De Milieukoopwijzer is niet meer online.

  Meer dan tien jaar verwees de Milieukoopwijzer grootverbruikers de weg naar milieuvriendelijke producten en diensten. Bond Beter Leefmilieu realiseerde dit project met een subsidie van de Vlaamse overheid die op 01/01/2015 werd stopgezet, waardoor deze site niet meer beschikbaar is.

  Wij verwijzen u graag door naar onderstaande websites voor meer informatie over duurzame aankopen / overheidsopdrachten:

   
 • MSC - label (duurzame visserij)

  Gecertificeerd duurzame visserij:

  het MSC-keurmerk erkent en beloont duurzame visserijen. Wij zijn een wereldwijde organisatie die samenwerkt met vissers, de visverwerkende industrie en –handel, wetenschappers, natuur- en milieuorganisaties en de consument om de meest milieuvriendelijke keuze voor vis en visproducten te promoten.

  De MSC (Marine Stewardship Council) werkt vanuit kantoren over de hele wereld. Voor België is dit Marine Harvest Belgium of Pieters Visbedrijf (http://www.pieters.be/nl/).

  Klik hier voor meer informatie.

  logo-nl

   
 • PEFC - label (hout of papier uit duurzaam beheerde bossen)

  PEFC is een label dat de consument garandeert dat het hout of het papier zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde bossen. PEFC, een niet-gouvernementele milieuorganisatie, is het letterwoord voor 'Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes'. Het PEFC-systeem dat wereldwijd vertegenwoordigd is, is  actief in certificatie van duurzaam bosbeheer. Concreet promoot PEFC een bosbeheer dat tegelijkertijd milieuvriendelijk, sociaal gunstig en economisch leefbaar is.

  Wie verantwoord wil consumeren en zijn steentje wil bijdragen voor de toekomst van onze bossen, kiest voor producten met het PEFC-label!

   logo

  http://www.pefcbelgium.be

   
 • Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen - VIBE

  Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE) is geen belangenorganisatie en vertegenwoordigt geen particuliere belangen. Wel reikt VIBE een label uit aan professionelen uit de bouwsector die voldoen aan strenge criteria duurzaam bouwen. Daarvoor is een procedure met duidelijke criteria en externe controle uitgewerkt. De professionelen die slagen voor deze controles mogen zich bouwpartner noemen. Architecten, aannemers en handelaars die de procedure doorlopen zijn aspirant bouwpartners. Bij een bouwpartner van VIBE vindt u zowat het meest ecologische op de markt.

  logotrans2-2

   

   

   

  VIBE vzw - Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen & wonen
  Gitschotellei 138
  2600 Antwerpen-Berchem
  Tel.: 03/218.10.60
  e-mail: info[a]vibe.be

  Website: http://www.vibe.be/

   

   

   
 • VLAM - Hoeveproducten

  hoeveproductenEind 2005 startte VLAM met het label “Erkend Verkooppunt Hoeveproducten”. De bedoeling is dat de plaats waar hoeveproducten worden verkocht door de consument wordt herkend en kan worden opgezocht op de website http://www.hoeveproducten.be/.

  Om een “Erkend Verkooppunt Hoeveproducten” kenbaar te maken werd het label ontwikkeld en kregen alle leden een uithangbord om op hun verkooppunt te hangen. Dit verkooppunt is meestal een winkeltje op de hoeve zelf, maar het kan ook een marktkraam, een winkeltje op een afstand van de hoeve, een afhaalpunt of zelf het voertuig voor huis-aan-huis-rondes zijn.

  Op de website http://www.hoeveproducten.be/ worden alle erkende verkooppunten uitgebreid voorgesteld en kan de consument zoeken naar een “Erkend Verkooppunt Hoeveproducten” in zijn/haar buurt.

  De bedoeling is naast alle plaatselijke initiatieven rond hoeveproducten een duurzaam netwerk van hoeveproducten over heel Vlaanderen op te bouwen. Momenteel zijn er ongeveer 150 hoeveproducenten die de erkenning reeds hebben ontvangen.

  Naast de beschikking over het label, wordt ook promotiemateriaal voorzien voor de hoeveproducent en wordt gezorgd voor aandacht voor het label in de pers. Hiervoor betalen de hoeveproducenten een minimale jaarlijkse bijdrage.

  Lokale Marketing voor Hoeveproducten

  Met het project ‘Lokale marketing voor hoeveproducten’ worden producenten wegwijs gemaakt in de wereld van marketing. Deze praktijkgerichte aanpak moet op relatief korte termijn leiden tot een verbetering van hun thuisverkoop of rechtstreekse verkoop.

  Aan de hand van een zelfonderzoek, een onderzoek naar klantentevredenheid, een concurrentie- en omgevingsonderzoek, verwerven ze meer inzicht in de marktsituatie van hun bedrijf. Vervolgens worden bedrijfsspecifieke acties uitgewerkt die afzetbevorderend zijn.

  Een VLAM-team begeleidt de hoeveproducenten hierbij van A tot Z.

  VLAM - Sector Bio-, Hoeve- en Streekproducten
  Koning Albert II-laan 35 bus 50
  1030 Brussel
  Tel: 02/552.81.58
  Fax: 02/552.80.01
  E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

  Website: http://www.hoeveproducten.be/

   
coopkracht-logo-v-rgb-klein © 2017 Coopkracht vzw
MeMO-gids of Gids van Mens- en Milieuvriendelijke Ondernemingen
Vroeger bekend als De Groene Gids
facebook1 twitter1 youtube1