memogids1De MeMO-gids, bij het bredere publiek beter gekend onder de naam 'Groene Gids' wil de bewuste consument wegwijs maken in de wereld van de mens- en milieuvriendelijke ondernemingen. Op de eerste plaats bedrijven met een specifieke sociale en/of milieuvriendelijke achtergrond, vervolgens initiatieven die deze bedrijven ondersteunen, en verder ambachtelijke bedrijvigheid passend in een economie op mensenmaat. Ook welzijnsprojecten, noord-zuidcomités en bepaalde actiegroepen, die dikwijls een meerwaarde realiseren die nog niet economisch verrekend wordt maar die hoe dan ook maatschappelijk rendabel is.
De adressen zijn ondergebracht in categorieën of rubrieken die elk hun eigen nummer hebben, en die ook nog eens onderverdeeld zijn in subcategorieën. Vermits de sector voortdurend evolueert is het mogelijk dat er binnenkort categorieën verdwijnen of bijkomen.

Je zal merken dat niet alle ondernemingen evenveel tekst en uitleg onder hun naam hebben staan. Dit heeft niets te maken met een selectie die van ons uit gaat, ondernemingen kunnen zelf bepalen welke voor hen belangrijke informatie is om te publiceren in deze gids. Sommige adressen zijn ook niet volledig, omdat het beheer van 5000 adressen al eens fouten of onvolkomenheden kan bevatten, of omdat we die informatie (nog) niet gevonden hebben.
Net zoals de bedrijven de vrijheid kregen te bepalen welke en hoeveel informatie ze meegeven, kan u als consument zelf bepalen welke informatie van belang is om u op te baseren in uw zoektocht naar een meer mens- en/of milieuvriendelijk alternatief. memogids5 500

De laatste editie van de papieren MeMO-gids die in 2007 werd uitgegeven is volledig uitverkocht en zal niet meer in boekvorm verschijnen. (Lees hier meer)

Sindsdien worden de adressen gepubliceerd op de website www.memogids.be. Deze website is verouderd maar wordt nog wel permanent bijgewerkt (update t.e.m. november 2021).